Skötväskan – ett måste för nyblivna föräldrar

När man får barn inser man plötsligt hur mycket extra saker det är man måste ha med sig så fort man lämnar huset. Då är det bra att ha en skötväska där alla barnets saker får plats och kan hållas samlade. Skötväskan kan ofta fästas på vagnen så den är enkelt att ta med sig när man går ut. Man kan välja mellan flera olika sorters skötväskor. Många vill ha med sig flera ombyten, mat, och mycket annat medan andra nöjer sig med någon blöja i reserv och kanske en nappflaska. Om man är nybliven förälder kan det vara bra att läsa på några tips om vad som kan vara bra att ha i skötväskan, samt hur en bra skötväska ska vara. Då kan man sedan lätt sortera ut det som är viktigt för just den familjen och ta bort allt annat som inte behövs. På så sätt kan man vara säker på att ha med sig allt som behövs.

Vad ska man ha med sig?

När man packar en skötväska bör man först och främst tänka på vad barnet behöver under en vanlig dag, när man är hemma. Extra blöjor är oftast självklart. En påse att lägga använda blöjor i kan också vara bra att ha. Om man inte har tillgång till vatten kan det också vara bra att ha med några våtservetter eller fuktade skumtvättlappar i en påse för att kunna fräscha upp barnet. Det finns många spännande tillbehör för att få barnet att somna enkelt. Dels finns den vanliga nappen men sedan finns det också hängande mobiler och en hel del andra roliga och lugnande saker som kan vara bra att ge barnet. Dessutom kan det vara bra att ha med sig något som barnet kan äta och dricka, beroende på barnets ålder. En nappflaska och kanske lite vatten brukar vara bra och är barnet lite äldre kan en frukt också vara bra. En annan sak som är bra att ha är en mössa, ett par strumpor och kanske ett extra ombyte till barnet. Det kan också vara bra om det finns några barnanpassade värktabletter i väskan som kan användas vid nödfall.

Hur är en praktiskt skötväska?

En skötväskas utseende kan variera mycket. Vissa anser att praktiska skötväskor är stora och rymmer halva barnets garderob, medan andra anser att en praktisk skötväska ska vara liten och bara rymma det nödvändigaste. När det gäller väskans utseende vill många att skötväskan även ska kunna användas som ryggsäck, vilket gör den lättare att ta med sig än de väskor som endast kan fungera som axelväska eller som handväska. Vissa vill också ha väskor som verkligen sticker ut, med mönster, häftiga färger och mycket annat medan andra föredrar att ha en skötväska i samma färg som sin vagn. Ibland följer en skötväska med den barnvagn man köper och den är ofta speciellt anpassad för att passa bra på just den vagnen vilket kan vara en stor fördel då man slipper bära väskan vid sidan av. En skötväska har med fördel flera stängbara fack, som gör att det man har med sig inte ramlar ut om väskan skulle vändas upp och ner.