Barns munhälsa

I Sverige har vi generellt sett en god munhälsa. Annat var det förr i tiden när det utfördes experiment på tänder och många drabbades av stora problem under resten av sin livstid. Vi har lärt oss av våra misstag och idag tar vi hand om våra tänder på ett bra sätt. Sverige hör till ett av de länder i världen vars befolkning har de friskaste tänderna. Grunden för en bra munhälsa lägger vi redan i barndomen. Därför är det viktigt att barn från så tidig ålder som möjligt lär sig att ta hand om sina tänder. Som vuxen skall man se till att barnet får de undersökningar den behöver, och att eventuella problem snabbt blir åtgärdade. Något man skall vara restriktiv med är drycker och mat som fräter på tänderna. Får man skador i munnen eller på tänderna som barn kan det vara mycket svårare att åtgärda problemen senare i livet.

Se upp med vad barnen äter

Idag dricker många barn saft eller juice varje dag. Det är ingen hemlighet att de ofta innehåller socker som har negativa effekter på tänderna. Faktum är att det finns dolt socker i livsmedel vi inte tänker på att kan vara skadliga. Som vuxen behöver man vara noga med att barnen inte får i sig för mycket socker eftersom det fräter på tänderna. Dessvärre är det nästan svårare att hitta livsmedel utan socker än med socker idag. Yoghurt, torkade bär och kryddor innehåller exempelvis ofta onödigt socker. Till och med i vanligt bröd är det vanligt med socker. Det man kan göra för att undvika socker är att börja läsa innehållsförteckningarna. Leta efter produkter som innehåller så lite socker som möjligt. En annan viktig sak att göra är att begränsa intaget av kakor eller godis. Det lönar sig att ha en godisdag i veckan, under den får barnet äta godis och kakor. Under resten av veckan är det bra om de låter bli. Ju mer man kan begränsa intaget av socker redan när barnen är små, desto lättare kommer de också ha att avstå från socker i vuxen ålder.

Lär barnen ta hand om sina tänder

Barn skall tidigt lära sig att borsta tänderna varje morgon och kväll. Det kanske inte alltid är en rolig syssla, men det finns sätt att göra den mer spännande. Låt barnet själv välja sin tandborste och köp en tandkrämstub som är rolig att titta på samtidigt som den innehåller nödvändiga ämnen. besök en tandläkare årligen så att denne kan kontrollera att barnets tänder och tandkött mår bra. Att gå till tandläkaren kan vara skrämmande, men som vuxen kan man se till att prata om tandläkaren med barnet och införa det som en självklar del av livet. Det finns många böcker som handlar om tandtroll och tandläkare och som gör det roligt för barnen att borta tänderna. Att läsa en sådan bok för barnet med jämna mellanrum kan hjälpa dem att hitta ett eget intresse för att borta tänderna. Följ alltid tandläkarens rekommendationer kring vilken tandkräm som passar bäst, och huruvida den skall innehålla fluor eller inte.