Begagnade barnkläder – bra för ekonomin

Barn växer otroligt fort och om man har några barn i familjen vet man hur snabbt både kläder och skor behöver bytas ut. Det kan bli en dyr historia, både när det kommer till ekonomin och miljön. Att istället välja begagnade barnkläder är både miljösmart och bra för ekonomin, inte minst för att det ofta går att hitta begagnade kläder som nästan är helt oanvända. En del har turen att få barnkläder från släkt och vänner vars familjer inte behöver dem längre, men har man inte möjlighet att få det går det ändå att hitta många fina begagnade kläder. Det går till exempel att handla på second hand, på olika auktionssajter eller på marknadsplatser online. Det finns även andra sätt där barnfamiljer kan byta kläder med andra.

Att dela kläder med varandra

Idag kommer det mer och mer smarta och ekonomiska lösningar när det kommer till barnkläder. Ett företag som heter Hyber har till exempel bestämt att nu vill man få barnfamiljer att dela sina barnkläder med varandra. Det går till på så sätt att ett antal barnfamiljer köper nya varor tillsammans, som till exempel ytterkläder. När en familj har använt dem under en tidsperiod skickas kläderna in till företaget igen där de går igenom en professionell tvättning, sedan skickas de vidare till nästa familj. Denna tjänst får man ta del av genom att betala en fast månadskostnad och alla typer av plagg kommer att finnas med. Självklart kan man själv skapa ett liknande system om man vill, genom att kontakta barnfamiljer i ens närområde och besluta att man delar på vissa kläder tillsammans. Det är i alla barnfamiljers intresse att spara pengar, dessutom så växer barnen ofta ur kläderna långt innan plaggen faktiskt blir utslitna.

Klädbytardagar, second hand och annonser

Att handla i en butik som säljer second hand är ett bra sätt att hitta alla barnkläder man behöver till överkomliga priser, samtidigt som man brukar göra en god social gärning samtidigt eftersom en viss summa ofta skänks till välgörenhet. Det går även att hitta vuxenkläder där och handlar du på second hand så har du råd med skinnjacka herr och dam. En del orter har även så kallade klädbytardagar där barnfamiljer möts för att byta plagg och leksaker med varandra. Finns inte det i din ort, fundera på om du kanske kunde starta det? Det brukar räcka med att starta upp en facebooksida eller annonsera i tidningen, intresset brukar vara stort. Missa inte heller att leta efter fina begagnade barnkläder på annonssidor som Blocket eller på marknadsplatser som exempelvis Tradera. Där kan man hitta mycket fint.