Guide: så väljer du din barnvagn

Det viktigaste du bör tänka på när du skall köpa en ny barnvagn, är vad du skall använda den till. Har du en nyfödd bebis och söker en bra liggvagn så ska du tänka på andra saker än om du är på jakt efter en smidig sulky till din treåring. Oavsett vilken typ av barnvagn du söker finns det ett antal saker att tänka extra mycket på innan du gör ett köp. Barnvagnen bör vara lättkörd och stabil. Detta gäller oavsett om det är en syskonvagn eller sittvagn man skall köpa.

Årstiden spelar in

När man köper en barnvagn bör man tänka på är att barn som föds på hösten oftast behöver mer utrymme i liggvagnen då varma och stora åkpåsar används när det är blåsigt och kallt. Många börjar tidigt i graviditeten titta på vagnar, medan andra väntar in i det sista. Dock skall man inte vänta alltför länge då det kan bli en förhastat beslut. De flesta affärer som säljer barnvagnar har dessutom lång leveranstid, mellan 6 och 12 veckor, då de sällan finns på lager. Det är viktigt att ta tid på sig och fundera över det behov man har med vagnen, man vill exempelvis att den skall hålla en bra temperatur så barnet inte måste ligga i en alltför kall eller i en varm barnvagn.

Provkör alltid barnvagnen

De flesta barnvagnar ser mycket bra ut på bild, dock är det inte förrän man provkör den som man får en känsla för vagnen, hur den är att manövrera och vikten. Det kan vara skönt att prova hur det känns att lägga i och lyfta ur ett barn ur vagnen. Känns den för hög eller för låg? Testa gärna en Bugaboo Donkey genom att lyfta, vrida och gunga den. Jämför flera tillverkare, modeller och konstruktioner. Det kan vara svårt att vet vad man vill ha för vagn innan man provat. Är det mest ekonomiskt att köpa en kombivagn, eller måste du ha en liggvagn till din bebis? Ställ mycket frågor till försäljaren för att vara säker på att du köper en vagn för ditt behov.