Saker till baby showern

En baby shower är en fest som man ställer till med redan innan barnet har fötts.

Det är egentligen en fest som tillägnas den blivande mamman, där hon får råd, presenter och god mat. Den moderna baby showern har sitt ursprung i USA men redan i det viktorianska England ställde man till med fest innan förlossningen eftersom blivande mödrar hade det tråkigt nog på den tiden att bara sitta inne och vänta på att föda. Det började med en tebjudning där de inbjudna fick ge presenter och prata bebisar och i modern tid har baby showern blivit en riktigt kul tillställning. Ordet kommer av att man ska duscha mamman i presenter lagom till födseln. Ett litet ordvitseri med andra ord.

Så kan en baby shower se ut

En baby shower brukar ske på eftermiddagen, inte alltför nära inpå förlossningen och inte för långt ifrån. Det är ofta den blivande mammans bästa kompis eller några väninnor som tar ansvaret för att fixa i ordning allt. Oftast bjuds det på förfriskningar som cupcakes och tårta och lite mindre matiga rätter samt lemonad eller te och annat gott att dricka. Man dekorerar ofta bakverket och bordet med gulliga motiv och tillbehör, kanske i en viss färg (rosa för en flicka och blått för en pojke). Dessa färger kan dock vara omvända, det finns ingen regel som säger att något måste vara på ett visst sätt.

Man brukar även dekorera rummet med söta saker som girlanger eller namnet på det ofödda barnet. Kort sagt är det inga nyårsdekorationer i glitter som man brukar se på en baby shower utan mer av det gulliga stuket. Kanske kan man ha servetter med babymotiv eller vika dem som en blöja och liknande. Många leverantörer på nätet brukar erbjuda typiska baby shower-grejer, ungefär som när det är Alla Hjärtans Dag och du kan hitta en Alla hjärtans dag present till pojkvän/flickvän, eller dekorationer och pyssel till 1-års kalaset. Kolla in de olika sektionerna och underkategorierna så hamnar du rätt.

Lekar på en baby shower

Att sitta och prata om babyprylar med den blivande mamman och ge råd är vanligt på en baby shower, men det kan bli lite för mycket påfrestning eftersom många av råden har en tendens att vara oombedda. Då kan lite lekar vara på sin plats för att ta fokusen av mamman och göra det hela lite roligare. Tävla i vem som vinner när det gäller namnet på barnet. En del föräldrar vill behålla det hemligt in i det sista så utlys en tävling och se vem som gissar rätt. Att gissa andra saker som barnets vikt och längd vid födseln kan också vara en idé. Det finns dock massor av lekar att leka på en baby shower. Hitta dina favoriter!