Starta eget när du är föräldraledig

Starta företag när du är hemma med din bebis, går det? Ja absolut! Det är inte ovanligt att ett företag startas när en förälder är barnledig. Det är faktiskt så att var femte kvinna som startar företag gör det just under föräldraledigheten. Många bär på en dröm om att göra något annat och med distans från det vanliga jobbet kan det kännas möjligt att förverkliga den drömmen. En stor fördel med att starta ett företag under småbarnstiden är att du kan testa dina idéer, men samtidigt ha en inkomst från Försäkringskassan. Då blir den ekonomiska pressen mindre. Dock är det viktigt att veta är att det inte är tillåtet att arbeta med ditt företag om du tar ut full föräldraersättning. Det gäller oavsett om du tar ut lön från ditt företag eller inte. Tar du däremot ut ersättning på deltid, till exempel 75 %, så går det bra att jobba i ditt företag.

Några tips för att komma igång

  • Låt dig inspireras av andra. Det finns massor av inspiration och goda exempel att ta del av på nätet. Surfa runt på nätet, besök olika företagsforum och samla på dig kunskap.
  • Kolla av marknaden. Finns det många konkurrenter och vad har du som gör din idé bättre?
  • Skriv ned din idé, det vill säga gör en affärsplan där du skriver ned hur du ska tjäna dina pengar. Gör även en skiss över ekonomin där du räknar på lönsamheten.
  • Har du startkapital? Det krävs alltid en del pengar för att starta ett företag. Det kan vara varor som ska köpas in till försäljning, eller utrustning du behöver för att komma igång. Du behöver alltså ha en liten grundplåt att starta med. När du sedan kommit igång kan det behövas kapital för att företaget ska växa. Då kan du till exempel ansöka om företagslån hos Capcito för att få verksamheten att lyfta ytterligare ett snäpp.
  • Välj företagsform. Det finns flera företagsformer att välja mellan: Enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening eller aktiebolag. Vilket som passar dig beror på dina förutsättningar. Hos Bolagsverket hittar du bra information om de olika företagsformerna. Det är också hos Bolagsverket du registrerar ditt företag när det är dags att dra igång på riktigt.
  • Sist men inte minst! Låt dig inte hindras av att det verkar krångligt. All kunskap finns en knapptryckning bort och det finns många att ta hjälp av när du kör fast.

Kräver mycket tid

Du får räkna med att ditt företagande kommer ta mycket tid i anspråk, men samtidigt så blir tillvaron flexiblare och du kan styra över din tid mer. Det kan till exempel vara möjligt att hämta tidigare på förskolan för att istället jobba på kvällen när barnen lagt sig. Räkna också med att det kommer ta tid innan du kan leva fullt ut av ditt företag. Men trots att det kommer krävas hårt arbete och kanske inte ge några stora pengar i början så kommer du ha roligt på vägen!