Barnfilmer och tecknat

Få saker kan fånga barns uppmärksamhet så enkelt som en film eller tv-serie. Förr var Bolibompa kl.18 nästan en helig tid för alla barnfamiljer. Idag finns det ett mycket större utbud av barnprogram i och med Barnkanalen och streamingtjänster som Netflix, Viaplay och Disney+. Vad ska man titta på?

Frost, Vaiana och andra Disney-klassiker

Frost blev en megasuccé när den släpptes 2013 och Frost 2 blev den mest streamade filmen under 2020. Filmerna handlar om systrarna Anna och Elsa som måste rädda deras hem från magiska krafter, både världens och Elsas egna. Vaiana är en annan populär Disney-film som följer hövdingadottern Vaianas resa över havet för att återbörda gudinnan Tefitis hjärta och rädda världen från förstörelse. Utöver dessa finns även klassiker som Lejonkungen, Djungelboken och Aladdin på Disney+.

Netflix-serierna för barn

Streamingjätten Netflix har de senaste åren släppt flera lyckade serier riktade till barn i alla åldrar. Drakprinsen och Trolljägarna är animerade äventyr för en något yngre publik och kultfilmen Dark Crystal fick en prolog-serie där dockor fortfarande används för att ge liv till den episka berättelsen. Utöver serier har de också ett flertal egna filmer så som Klaus och Till månen och tillbaka.

Inte bara Disney

Det är dock inte bara Disney och Netflix som producerar tecknat. Den irländska studion Cartoon Saloon har flera prisvinnande filmer så som Song of the Sea och Wolfwalkers och alla Studio Ghiblis filmer finns idag att streama via Netflix. Du kan alltså se klassiker som Prinsessan Mononoke, Det levande slottet och Min granne Totoro både dubbat eller på originalspråket japanska. Dreamworks har också flera uppskattade filmer tillgängliga på Netflix så som Prinsen av Egypten, Madagaskar och Shrek.

Animerad film ses ofta som något specifikt för barn, vilket i många fall stämmer. Men många av filmerna fungerar även för hela familjen så varför inte uppskatta några av dem tillsammans?