Viktigt att tänka på när du köper leksaker

Alla barn förtjänar att ha leksaker som de kan ha roligt med när de växer upp. Som förälder har man kontrollen över vilka leksaker man ger till sitt barn, och det är därför viktigt att man är noga med att kontrollera att man bara köper leksaker som är lämpliga, och som inte kan skada barnet på något sätt.

De allra flesta leksaker tillverkas till exempel i plast, och vissa plaster kan innehålla kemikalier som är hormonstörande, allergena, cancerogena eller på andra sätt skadliga för människor (och särskilt barn). Man bör därför alltid vara uppmärksam på plastleksaker som luktar konstigt (till exempel av kemikalier eller parfym). Man ska också undvika PVC-plast som material i leksaker, eftersom de kan innehålla mjukgörande ftalater, som tros orsaka både cancer och allergier.

Även när man köper leksaker som verkar säkra är det dock en bra idé att tvätta och torka av nya leksaker innan man ger dem till sitt barn – särskilt om barnet är så litet att det stoppar leksaker i munnen. Man bör också kontrollera att leksakerna har CE-märkning, vilket är en garanti från tillverkaren att den uppfyller EU:s krav.

Något man kan fråga sig innan man köper en ny leksak till sitt barn överhuvudtaget är dock om de verkligen behöver en. Statistik visar att ett svenskt barn i genomsnitt har 500 leksaker – långt fler än de leker med regelbundet, med andra ord. Om inte annat medför leksakerna en stor kostnad för frakt när det är dags att flytta – en anledning så god som någon att föra sig av med några av sitt barns leksaker.