Sängkläder för barn

Barn sover mer än vuxna, och det är därför inte konstigt att det finns sängkläder som är särskilt utformade med barns behov i åtanke. Det handlar framförallt om sängkläder i mindre storlekar, som passar barnens mindre sängar, liksom om sängkläder med färgglada mönster eller med teman som barn tycker om. Det är dock även vanligt att sängkläder för barn är Öko-Tex-märkta, vilket betyder att de garanterat inte innehåller färgämnen eller kemikalier som kan vara farliga för människor. Detta är särskilt viktigt i barns sängkläder, eftersom barn är mer känsliga än vuxna för exempelvis hormonstörande eller allergena ämnen, som kan finnas i textilier annars.

En viss typ av sängkläder som också passar bra för barns behov är vattentäta lakan, som självklart finns i barnstorlek. Dessa lakan har vanligtvis resårband i kanterna som gör att de sitter fast ordentligt över madrassen, och förhindrar att den blir blöt om det skulle ske en olycka under natten.

När barnen blir lite äldre kan de komma med egna åsikter om hur de vill ha det bäddat i sängen. Kanske tycker de till exempel att täcket är för varmt, eller att kudden sjunker ihop för mycket? Man ska självklart som förälder lyssna till sitt barns önskemål och försöka tillgodose dem så gott det går, eftersom sömn är lika viktigt (eller viktigare) för barn som det är för vuxna. Om problemet är just det sistnämnda, en för mjuk eller luftig kudde, kan det till exempel vara en bra idé att låta barnet prova en Tempur-kudde. Precis som vuxna kan barn behöva pröva sig fram för att hitta sängkläder, kuddar och täcken som ger dem en god natts sömn.